Simțea că fiica sa mirosea urât, așa că i-a făcut o baie. Mirosul însă nu a dispărut, așa că a dus-o la doctor. Nu m-as fi gandit ca se poate asa ceva

O femeie descoperit intr-o zi că fiica sa de un an și jumătate miroase urât. I-a făcut o baie, însă mirosul nu dispăruse de loc.

În plus, copila strănuta și avea nasul înfundat. Așa că mama a dus-o la spital.

Medicii au crezut că suferă de un virus necunoscut și i-au administrat antibiotice. Dar micuța nu își revenea deloc.

După câteva zile, la un alt consult, în nasul fetiței s-a găsit ceva suspect.

După ce i l-au scos, medicii au constat că era vorba de o bucăţică de burete de bucătărie aflat în putrefacţie.

Din curiozitate sau încercând sa atragă atenţia copiii își pot introduce diferite obiecte de mici dimensiuni în nas, în gură sau în ureche. De cele mai multe ori, acest lucru nu este periculos dar, uneori poate produce sufocare, răni sau infecţii.

Introducerea unui corp străin în nas este mai frecventă la copiii cu vârsta sub 5 ani, însă se întâlnește și la copii mai mari.

Ce corp străin își poate introduce copilul în nas?

Răspunsul la această întrebare este: orice se potrivește în năsuc și orice îi stârnește curiozitatea. Cel mai frecvent în nasul copilului ajung:

– Jucării de mici dimensiuni

– Plastilină

– Baterii de ceas

– Mâncare: alune, boabe de mazăre sau fasole, bomboane

– Hârtie igienică sau șerveţele

– Biluţe și mărgele

Este important să mergem imediat la medic în cazul în care suspectăm că cel mic si-a introdus în nas o baterie de ceas.

Din cauza mediului umed din nas, în câteva ore acesta încep să se descompună și să elibereze din substanţele pe care le conțin provocând leziuni ale ţesuturilor din jur (arsuri chimice).

Dacă este vorba de seminţe (fasole, mazăre), acestea își vor mări volumul odată pătrunse în mediul umed și încep germinarea.

Prin urmare vor fi mai greu de îndepărtat și pot provoca leziuni prin eliberarea de substanţe în timpul procesului de încolţire.

Care sunt semnele prezenţei unui corp străin în nas?

Nasul este o cavitate mare, care în zona posterioară se deschide și se continuă cu faringele. Exceptând zona narinelor, nu poate fi examinat cu ușurinţă.

Chiar dacă nu l-am văzut pe copil introducând ceva în nas, putem suspecta că acesta are un corp străin dacă apar următoarele:

– obstrucţie nazală: de obicei o singură nară și în absenţa altor afecţiuni care ar putea să o provoace

– rinoree muco-purulentă dintr-o singură nară

– copilul are respiraţie zgomotoasă, din nara în care și-a introdus corpul străin datorită îngustării pasajului aerian se poate auzi un șuierat sau fluierat

– durere locală, copilul se plânge că îl doare doar o parte a nasului

– sângerare nazală din nara afectată

– miros urât din nas, după câteva zile de la introducerea corpului străin care începe să se degradeze sau să se infecteze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *